Tomáš Bárta / Přízrak v domě

Tomáš Bárta / Přízrak v domě

Fait Gallery MEM

22. 5.  27. 7. 2024

Vernisáž: 22. 5. 2024, 19.00

Kurátor: Jiří Ptáček

 

Tomáš Bárta se vrací do brněnské Fait Gallery. Výstava Přízrak v domě představí nejnovější autorovy malby vycházející z architektury. Dominantní bude i samotná architektura výstavy, která jako by plodila své vlastní duchy.

 

I když pro své nové obrazy Bárta opět čerpal ze světa konstrukčních a architektonických prvků, silněji než kdy předtím v nich nechal promluvit, jak vnímání těchto prvků souvisí s utvářením představy o viditelné realitě. Užitím prohlubně či otvoru v ploše rozehrává optickou hru s vizuálními principy „uvnitř“, „venku“, „skrz“, „před“ atd. Jsou to obrazy, v nichž jsou vztahy mezi prostorem a plochou komplikované a napěchované paradoxy. „Přízrak je v tomto smyslu momentem vidění, v němž realita nevytvoří koherentní obraz. V němž to, co vidíme, neodpovídá našim zkušenostem,“ říká o výstavě její kurátor Jiří Ptáček.

 

Výstavní architektura se stává i uměleckou instalací, která vyvádí Bártovo „malování architektur“ do trojrozměrného prostoru. S rozvojem digitálních technologií se zkušenost s paradoxními prostory přenesla ze sféry umění do oblasti všednodenní zkušenosti. Svou vizuální stránkou Bártovy obrazy už mnohokrát připomněly tvarosloví high-tech staveb, které by nebylo možné bez navrhování počítačem.

 

Tomáš Bárta (*1982) vystudoval na brněnské FAVU malbu u Petra Kvíčaly. Zlomovým zážitkem pro něj byl pobyt v Berlíně. Zde započal jeho zájem o velkoformátové kresby a intuitivní geometrii. Při instalacích propojuje expresivní a geometrické složky, tematizuje různé typy sedimentace lidských intervencí do veřejného prostoru a architektury. Je zastoupen ve sbírkách vídeňské Albertiny, Národní Galerie v Praze a v několika soukromých sbírkách. Samostatně vystavoval nejen v Galerii Pekelné sáně, Kroměříž (2023), v HotDock Project Space, Bratislava (2022), Galerii SPZ, Praha (2021), či v Trapéz, Budapešť (2014). V rámci skupinových výstav Tomáš Bárta vystavoval mj. i v Sophistica Gallery, Praha (2020), Galerii Caesar, Olomouc (2017), Českém centru, Berlín, Národní technické knihovně, Praha (2015) a Domě umění města Brna, Brno (2014).

 

Presskit najdete zde: https://bit.ly/4bvSlBO

 

Kontakt pro média:

Viktorie Chomaničová

chomanicova@faitgallery.com

+420 601 327 291

www.faitgallery.com

Jdi zpět