Michal Škoda / Prolínání

Michal Škoda / Prolínání

Fait Gallery

22. 5.  27. 7. 2024

Vernisáž: 22. 5. 2024, 19.00

Kurátorka: Silvia L. Čúzyová 

 

Michal Škoda programově pracuje s redukovanou abstraktní formou a svá témata – zájem o prostor a architekturu, místo pro člověka, archivace bytí a každodennosti – realizuje přes různé techniky. Dialog prolínání minulosti s přítomností vystaví v brněnské Fait Gallery.

 

Kresba patří spolu s autorskými knihami k hlavním vyjadřovacím prostředkům Škodovy tvorby už víc než desetiletí. V posledních pěti letech se jeho uvažování a sochařský naturel znovu materializoval do objektů, které do jisté míry pracují s architektonickým tvaroslovím. Výstava s názvem PROLÍNÁNÍ je autorským pokračováním v soustředěné tvůrčí interakci s Místy se specifickými kvalitami. Výstava není retrospektivou, ale tematizuje neustálý dialog s minulostí, přítomností a možnou budoucností vlastní tvorby – kontinuální prolínání témat, myšlenek, významů, médií a materiálů.

 

Novinky a obraty, které do Škodovy tvorby přicházejí, jsou výsledkem dlouhého zrání, nebo určitého návratu s nově nabytými zkušenostmi. Výstava skýtá unikátní možnost pohledu do „laboratoře“ individuálního uměleckého myšlení. Bezprecedentní počet prezentovaných autorských deníků a tzv. Records odhaluje vrstvy za finálním obrazem nebo objektem, odkrývá procesy a vnitřní konstelace konkrétní praxe vytváření, a mimoděk, nebo především, demonstruje sílu umělecké imaginace a výrazovou sílu prosté kresby.

 

Michal Škoda (*1962) se považuje za autodidakta a celoživotně zůstává solitérem, jenž se vydal vlastní cestou ve všech oblastech své činnosti. Vedle své autorské tvorby působí od roku 1998 jako hlavní kurátor Galerie současného umění a architektury – Domu umění města České Budějovice, která se za dobu jeho působení stala prestižní institucí s výrazným mezinárodním přesahem. V roce 2016 získal čestné uznání poroty ceny Architekt roku a v roce 2017 cenu za Výjimečný počin v rámci České ceny za architekturu. Samostatně vystavoval v řadě galerií a institucí: Alšova jihočeská galerie, Hluboká nad Vltavou (2022); Telegraph Gallery, Olomouc (2023); GASK, Kutná Hora (2020); GHMP, Praha; Concept Space, Shibukawa – Japonsko (2008); Galerie Stadpark, Krems – Rakousko (2016); Galerie Kubík, Litomyšl (2019). Jeho dílo je zastoupeno ve veřejných a soukromých sbírkách doma i v zahraničí mj. v Chicago Art Institute – Artists’ Books Collection, USA; v Národní galerii v Praze; v Moravské galerii v Brně.

 

Presskit najdete zde: https://bit.ly/4bvSlBO

 

Kontakt pro média:

Viktorie Chomaničová

chomanicova@faitgallery.com

+420 601 327 291

www.faitgallery.com

Jdi zpět